Nieuws

04.02.2019 Slim incontinentiemateriaal blijkt succes

Het verpleeghuis Evean Oostergouw won vorige week de prijs van “Verpleeghuis van de Toekomst 2018/2019”. Dit is een challenge die wordt georganiseerd door het Ministerie van VWS. Evean Oostergouw implementeerde het slimme incontinentiemateriaal Abena Nova en dat gaf nieuwe inzichten. De proef wijst namelijk uit dat de inzet van slim incontinentiemateriaal de werkzaamheden van zorgprofessionals aanzienlijk kan verlichten.

Verwisselen van incontinentiemateriaal

Voor zorginstellingen is het een behoorlijke last; omgaan met incontinentiemateriaal. Het verwisselen van incontinentiemateriaal kost veel tijd en vraagt tevens veel lichamelijke kracht van de zorgverleners. Helaas komt urine-incontinentie wel veel voor in verpleeghuizen; de prevalentie is 56,7 procent.

Toch lijkt er deels een oplossing op de markt te zijn verschenen, zo bewijst verpleeghuis Evean Oostergouw. Het verpleeghuis implementeerde het slimme incontinentiemateriaal van Abena Nova op twee afdelingen en dat bleek succesvol. Onder de groep van de 12 testpersonen die gebruikmaakten van Abena Nova, nam het aantal natte bedden met 76 procent af. Daarnaast nam de werkdruk bij de zorgverleners ook af. Het gemiddelde aantal verschoningen per bewoner per dag daalde met 30 procent. Een bewoner zonder slim incontinentiemateriaal moet gemiddeld 3,5 keer verschoond worden. Een bewoner met Abena Nova gemiddeld 2,4 keer.

Duurzaamheid zorginstellingen

Ook heeft de inzet van Abena Nova een positief effect laten zien op de duurzaamheid van de zorginstellingen. Door de gemeten afname van het aantal verschoningen (30%), zou de totale afvalstroom in verpleeghuizen met ongeveer 15 procent verminderd kunnen worden. Aangezien de helft van de afvalstroom in zorginstellingen bestaat uit incontinentiemateriaal, zou dit een forse afname van de totale afvalstroom betekenen.

Naast de praktische voordelen werden er ook kosten en uren bespaard. Op de onderzoeksgroep (bestaande uit 12 personen) werd jaarlijks een netto kostenbesparing van 46.000 euro (20%) en 1.609 uur (28%) aan incontinentiezorg gemeten. De tijdsbesparing is van essentieel belang in de zorg, gezien de krappe arbeidsmarkt, personeelstekorten en hoge werkdruk.

Juryvoorzitter Marijke van Hees sprak tijdens de uitreiking van de prijs aan Evean vol lof over de persoonsgerichte benadering en de betrokkenheid van de medewerkers. Uit het eindrapport van het onderzoek blijkt dat het implementatietraject van het slimme incontinentiemateriaal bij Evean tot een positieve cultuurverandering heeft geleid.


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. Bergman, Rotterdam