Nieuws

23.07.2020 Halen verpleegkundigen hun pensioen? Zó denken zij er zelf over

Uit een poll van Nursing is recentelijk gebleken dat de meerderheid van de verpleegkundigen niet verwacht door te kunnen werken tot aan haar pensioen. Op de poll reageerden in één week tijd maar liefst 4600 verpleegkundigen. Circa 60 procent liet weten een baan tot aan haar 67e écht niet vol te (kunnen) houden.

Daarentegen vindt ruim 20 procent het geen probleem om door te werken, met als voorwaarde dat ze een andere, lichtere functie krijgt. Ook is er ruim 15 procent die het best wilt proberen, mits ze gezond blijft. De overige participanten, ongeveer 10 procent, heeft er nog niet over nagedacht omdat het pensioen nog veel te ver weg is.

De 4600 verpleegkundigen konden op nursing en Facebook reageren. Zo reageerde Anita dat ze zichzelf niet ziet werken tot haar 67e; “Nog 13 jaar te gaan en werk inmiddels 36 jaar in de zorg. Hoewel het echt een mooie job is, begin je het wel te voelen.

CAO ziekenhuizen

Sinds 2019 is de cao voor ziekenhuizen, vvt en umc uitgebreid en aangepast met het generatiebeleid. Hierin staat dat oudere verpleegkundigen met een financiële regeling minder uren hoeven te werken, met behoud van hun pensioenvergoeding. Dit beleid is doorgevoerd, zodat zij makkelijker en vooral gezond, hun pensioen kunnen halen. Daarentegen krijgen hun jongere collega´s juist de kans om meer uren te werken. Een win-win situatie dus. Thecla, endoscopieverpleegkundige in een academisch ziekenhuis, wil graag gebruik maken van de generatieregeling, maar die optie werd niet aangeboden in de poll; “Ik wil graag 80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw gaan doen vanaf mijn 62e.

Pien, werkzaam als nachtverpleegkundige in een hospice, heeft met succes haar pensioen gehaald; “Bij 66 jaar en 4 maanden. Ik werk nog een paar nachten per maand lekker, langzaam uitfaseren… Je hoort er nog een beetje bij, kan je ervaring goed kwijt en ik blijf actief en op de hoogte. Ga van het positieve uit en zoek wat bij je past en dan kan er veel, succes!

Ook werden er op Facebook humoristische reacties geplaatst. Zo liet Theo weten; “Ik heb mijn rollator al besteld, want ik denk dat ik tot aan mijn dood moet blijven werken. Straks vraagt men zich af wie die geriatrische man is met een wit uniform aan.”

Auteur; redactie


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. Bergman, Rotterdam