Artikelen

06.06.2019 Geen betere Cao Ziekenhuizen: vakbonden starten eind juni met acties

Afgelopen dinsdag, op 5 juni, heeft er overleg plaatsgevonden tussen werkgevers en vakbonden over de nieuwe Cao Ziekenhuizen. De partijen konden het helaas niet eens worden over de onderhandelingen. Daarom willen de vakbonden vanaf eind juni actie gaan voeren.

Vakbond FNV

Gisteravond, na het cao-overleg, heeft vakbond FNV besloten om op korte termijn te starten met acties in ziekenhuizen. Eind juni zal de vakbond handtekeningen bij het publiek gaan verzamelen en er zullen zondagdiensten gedraaid worden op röntgenafdelingen, kortverblijfafdelingen en operatiekamers. Bovendien zullen er stiptheidsacties worden uitgevoerd. Daarmee wordt bedoeld dat verpleegkundigen zich exact aan de roostertijden houden; ze nemen dus alle voorgeschreven pauzes en werken geen minuut over. In Eindhoven, Assen en Alkmaar starten ze in de week van 24 juni met deze acties, zo laat de NOS weten. Mochten de werkgevers na de zomervakantie nog geen beter cao-bod hebben gedaan, dan worden de acties uitgebreid.

De acties moeten voornamelijk leiden tot een salarisverhoging. Op 21 mei heeft de NVZ voorgesteld om het salaris gemiddeld met 2,5 procent te verhogen per jaar, voor drie jaar lang. Echter, daar waren de vakbonden het niet mee eens; “De voorgestelde salarisverhoging is veel te mager, zeker in tijden van personeelstekort.” Zij willen nog meer salarisverhoging en extra periodieken voor verpleegkundigen die al een langere periode aan het einde van hun salarisschaal zitten.

NVZ

Volgens Gita Gallé, onderhandelaar namens de NVZ, hebben de werkgevers echt geprobeerd om te voldoen aan de eisen. De reactie van de vakbonden vindt Gallé daarom teleurstellend. Toch wil de NVZ de onderhandelingen nog niet bestempelen als “mislukt”. De werkgevers komen nog met een definitief eindbod en vragen de vakbonden om daar voor 24 juni op te reageren.

Auteur: Redactie


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. Bergman, Rotterdam