Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

05.12.2017 Ruim 10 jaar voor overlijden neemt bloeddruk geleidelijk af

De bloeddruk van ouderen blijkt ongeveer veertien tot achttien jaar voordat zij komen te overlijden af te nemen. Onderzoekers van Universiteit van Exeter en de Universiteit van Connecticut stellen dat vast na het analyseren van 46.634 patiëntendossiers uit het Verenigd Koninkrijk. Zij hebben hun bevindingen gepubliceerd. Zij hebben gegevens bekeken van mensen die boven de zestig jaar zijn overleden. Van deze deelnemers waren de gegevens over hun bloeddruk van de afgelopen twintig jaar bekend. Zowel mensen die voor zover bekend gezond waren op het moment van overleden als mensen met bijvoorbeeld dementie, hart- en zaakziekten bevonden zich in de groep die onderzocht is.

De onderzoekers stellen vast dat de bloeddruk vanaf achttien tot veertien jaar voor iemand zijn sterven afneemt. Bij 64 procent van de deelnemers werd een gemiddeld afname van 10 mm Hg gemeten. Afname van bloeddruk nam geleidelijk af tussen tien en drie jaar voor overlijden, de laatste twee jaar neemt het sneller af. Vervolgonderzoek zou moeten aantonen wat de reden van de afname van de bloeddruk precies is.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. Bergman, Rotterdam