Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Nieuws

18.10.2017 Dementie beter te voorspellen dankzij nieuwe tests VUmc

In het VUmc Alzheimercentrum zijn nieuwe tests ontwikkeld door wetenschappers waardoor het mogelijk is om te bepalen hoe groot de kans is dat een individuele patiënt binnen enkele jaren dementie krijgt. Neurologen rekenen bij eerdere onderzoeken altijd met groepsgemiddelden, dankzij de nieuwe aanpak is het mogelijk om de uitkomsten van diagnostische tests te vertalen in een concrete voorspelling.

Het was al bekend dat uitslagen van diagnostische tests voor dementie, zoals MRI-scans en alzheimereiwitten in het hersenvocht, bij patiënten met een ‘milde cognitieve stoornis’ (MCI) een aanwijzing zijn voor het risico om dementie te ontwikkelingen. Nu kan dat echter niet alleen op groepsniveau maar ook op individueel niveau. Deze ontwikkelingen tonen ook aan hoe groot de kans is om geen dementie te ontwikkelingen. Vooral mensen die gediagnosticeerd worden met MCI worden dan gerustgesteld. MRI kan een voorstadium zijn voor dementie maar dat hoeft niet.

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. Bergman, Rotterdam