Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Artikelen

29.11.2017 Overbehandeling reuma voorkomen door medicijnspiegel te meten

De standaarddosering van het (biologische) middel adalimumab is voor een groot deel van de reumapatiënten te hoog. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door het centrum van revalidatie en reumatologie Reade in Amsterdam. Deze overbehandeling kan worden voorkomen door de hoeveelheid medicijn in het bloed te meten. Wanneer standaardmedicatie niet voldoende werkt, kunnen biologische medicijnen als adalimumab extra hulp bieden. Dit zijn echter dure geneesmiddelen die vaak ook nog bijwerkingen met zich meebrengen.

Onderzoeker Merel l’Ami geeft aan dat niet iedere patiënt dezelfde hoeveelheid medicijn in het bloed overhoudt, terwijl alle patiënten de behandeling starten met dezelfde dosering. Het is dus onlogisch om iedereen de standaarddosering te blijven geven, en de hoeveelheid medicijn in het bloed moet worden gemeten. Verder onderzoek moet dan uitwijzen of patiënten met een hogere medicijnspiegel ook daadwerkelijk minder medicijn kunnen gaan gebruiken. Iemand met een hoge medicijnspiegel reageert namelijk niet beter op het middel dan iemand die een normale hoeveelheid medicijn in zijn of haar bloed heeft. l’Ami: “We willen een algoritme ontwikkelen waarbij de dosisverlaging bij iedere patiënt individueel bepaald wordt, afhankelijk van de medicijnspiegel.”

Auteur: Karel de Vries, redactie Zuster Jansen


“Wij hebben zeer goede zorg en service ontvangen van Zuster Jansen”
Mvr. Bergman, Rotterdam